Fenno | suomalaiset äänitteet 1901–1999
- Fenno-levytietokanta on Musiikkiarkiston ja Suomen Äänitearkisto ry:n yhteisesti ylläpitämä suomalaisten äänitteiden tietokanta.
Helsingin konservatorion kirjasto
Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto
Helsingin seudun laajin musiikin opiskelijoita palveleva kirjasto Sibelius-Akatemian kirjaston jälkeen.
Joensuun konservatorion kirjasto
Joensuun seudun musiikkioppilaitoksen kirjasto.
Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitoksen kirjasto
Jyväskylän opistoon kuuluva musiikin laitoksen kirjasto, joka palvelee lähinnä alan opiskelijoita ja opettajia.
Keski-Pohjanmaan konservatorio-Mellersta Österbottens konservatorium (Kokkola, Karleby)
Keski-Pohjanmaan alueen konservatorion kirjasto.
Kuopion konservatorion kirjasto
Kuopion konservatorion kirjastolla ei ole omia verkkosivuja. Kirjaston henkilökunnan yhteystiedot löytyvät täältä.
Lahden konservatorion (Concis) kirjasto
Lahden seudun musiikkioppilaitoksen yhteydessä toimii myös soitinlainaamo. Nuottikokoelmassa on noin 20 000 nidettä. Kokoelmissa on myös harvinaista käsikirjoitusaineistoa, joka on peräisin Viipurin musiikkiopiston kirjaston kokoelmista. Kirjaston kokoelmiin pääset myös verkon kautta.
Music Finland | nuotisto ja säveltäjät
- Nuottikirjasto on erikoistunut julkaisemattomaan suomalaiseen musiikkiin, pääosin taidemusiikkiin. Kirjastosta saa kohtuuhintaisia valokopioita kokoelmassa olevista teoksista. Kokoelmassa on noin 40 000 nimekettä.
Palmgren-konservatorion kirjasto (Pori, Björneborg)
Porin seudun konservatorion kirjasto, jonka yhteydessä toimii soitinlainaamo.
Sibelius-Akatemian kirjasto
Suomen ainoan musiikkikorkeakoulun kirjasto, jolla on Suomen laajin lainattavissa oleva nuottikokoelma (mm. 130 säveltäjän kootut teokset), merkittävä musiikkikäsikirjoitusten arkisto, musiikkikirjallisuutta, vain kirjaston tiloissa käytettävissä oleva äänite- ja videotallennekokoelma, yli 200 musiikin alan kausijulkaisua sekä opinnäytekokoelma. Kirjaston arkistossa on myös lukuisia ainutlaatuisia lahjoituskokoelmia. Kirjasto palvelee myös ulkopuolisia käyttäjiä.
Sibelius museum – arkiv (Sibelius-museon arkisto) (Turku, Åbo)
Åbo akademin yhteydessä toimivan Sibelius-museon arkisto on merkittävä musiikkitieteellinen arkisto, joka on kehittynyt Otto Anderssonin kokoelmien pohjalta. Arkistolla on merkittävä Jean Sibeliukseen liittyvän arkistoaineiston kokoelma, samoin Turun Soitannollisen Seuran historiaan liittyvää aineistoa, leikearkisto, fonografirullia, kelanauhoja, pienpainatteita ja valokuvia.
Suomen sinfoniaorkesterit ry:n nuotisto
Suomen sinfoniaorkesterit ry:n ylläpitämä nuottikirjasto on maan suurin ja tärkein orkesteriaineistojen välittäjä. Nuotisto lainaa (vuokraa) materiaaleja käyttökorvausta vastaan yhdistyksen jäsenille, musiikkioppilaitoksille ja muille yhteisöille.
Suomen sinfoniaorkesterit ry Facebook.
Suomen äänitearkisto ry
Suomen Äänitearkisto ry:n ylläpitämä suomalaisten äänitteiden historiallinen tietokanta 1901–1999 on avattu kokonaan uusittuna. Tietokannan nimi on nyt FENNO. Se on nimetty erään ensimmäisen suomalaisen levymerkin mukaan. Helsinkiläinen musiikkikauppias Lennart Tarkela tuotti 1930 sarjan suomalaisia äänitteitä omalla Fenno-levymerkillään.
Tietokannan osoite on https://fenno.musiikkiarkisto.fi/
Runsaasti käytetty Äänitearkiston tietokanta, joka kattaa kaikki suomalaiset äänitteet 1901–1999, on hakutoimintoineen ja diskografiatietoineen siirretty Musiikkiarkiston palvelimelle. Tietokannasta voidaan hakea esittäjien, sanoittajien, säveltäjien ja sovittajien lisäksi salanimiä ja vaikkapa tiettynä vuonna tehtyjä äänitteitä.
Yhdistyksen tarkoituksena on kerätä täydellinen suomalaisten äänitteiden kokoelma ajalta ennen vuotta 1981. Tämän kokoelman pohjalta on pidetty yllä Suomalaisten äänilevyjen tietokantaa 1901-1999. Arkisto sijaitsee Musiikkiarkistossa.
Tampereen konservatorion kirjasto
Tampereen seudun musiikkioppilaitoksen kirjastossa on noin 15.000 nuotin ja vajaan 5000 musiikkikirjan kokoelma. Äänitekokoelmaa voi käyttää vain kirjastossa.
Turun konservatorion kirjasto – Åbo konservatoriums bibliotek
Turun konservatorion kirjasto palvelee sekä opiskelijoita, opettajia että ulkopuolisia. Noin 20 000 nimekkeen kokoelma on lainattavissa, myös äänitteet.
Yleisradion äänilevystö
Suomen suurin musiikkiarkisto, joka on avoinna ulkopuolisille tutkijoille vain sopimuksen mukaan. Ääninäytteitä levystön kokoelmista voi kuunnella Kansallisen äänigallerian osiossa Suuret laulajat. Äänilevystön ei lainaa levyjä ulkopuolisille, mutta äänilevystön luettelo FONO on vapaasti kaikkien selattavissa.